Bilfritt liv nord for Polarsirkelen

October 27, 2020
Leietakere


Om noen tror at Nabobil fortsatt er en hovedstadsgreie vil dette avkreftes her og nå. En av Nabobils største entusiaster bor nemlig nord for Polarsirkelen, nærmere bestemt i Bodø. 

Karin Engström forteller at det var flere grunner til at hun for fire år siden droppet å reparere bilen da den nok en gang måtte på service. 

- Jeg har alltid vært interessert i delingsøkonomi. Jeg liker ideen om at vi kan få bukt med overforbruket ved å dele på ressursene, forteller Karin. 

Etter å ha eid bil i flere år kom hun til den erkjennelsen at hun strengt tatt ikke trengte den.

- I 2019 bestemte jeg meg for å sykle mer! Bilen ble dermed stående stille stadig mer. Det har vist seg å gi meg positiv helseeffekt samtidig som det jo er bedre for både miljøet og økonomien. 

Bil kostet mer enn det smakte

Engasjert bildeler: Det er kun når vinterstormene herjer at Karin savner bilen.

Karin forteller at hun også ble veldig bevisst på hva det koster å ha bil.  

- Jeg har i årenes løp betalt altfor mye for svært lite. Det koster med forsikring, verditap, reparasjoner og drivstoff. I tillegg krever bil endel tid. Nå kan jeg bruke denne tiden på ting jeg liker bedre - blant annet jobb. Så dette prosjektet er både økonomisk og tidsmessig veldig effektivt!

Klimautfordringer i Bodø

Karins bruk av bil er stort sett forbundet med at hun skal ut på tur. I sommersensongen kan det bety flere uker av gangen. Hun innrømmer også at hun har vært inne på tanken om å langtidslease en bil i vinterhalvåret. 

- Klima i Bodø er ikke akkurat trivelig om vinteren og det kan være vanskelig å sykle til jobb når det er storm ute, ler hun. Og understreker det enhver innbygger i Norge ville ha gjort, at været styrer mye!

Å komme over barrieren..

For mange sitter det langt inne å kvitte seg med bilen. Et aspekt er friheten og fleksibiliteten en bil representerer. Et annet er innsatsen som kreves for å leie seg en bil. Karin innrømmer at det ikke bare er smidig. 

- Det kan jo til tider være litt kronglete. Jeg er prisbevisst og leier ikke nødvendigvis den bilen som er nærmest meg. Etterhvert kommer man over barrieren og det føles veldig greit å leie bil.  Alternativet er jo å ikke ha bil den helgen!

Karin har med tiden etabler et forhold til noen faste personer hun leier bil av. Og hvilken bil hun velger kommer an på hva hun skal. Kriteriene hun velger ut i fra er pris, standard på bilen og hvor den befinner seg.

Sverige et foregangsland

- Jeg kommer fra Sverige der delingstjenester har eksistert lenge. Jeg har derfor alltid vært nysgjerrig på slike tjenester og ventet på at det skulle dukke opp i Norge. Da jeg så leste om Nabobil i lokalavisa i Bodø ble jeg revet med!

Karin håper at flere gjør seg noen gode tanke rundt bilhold, og de miljø- og helsemsessige aspektene av å la være å eie bil.

Nabobil.no

Nabobil.no er en nettbasert delingstjeneste for leie og utleie av privatbiler. Vi kobler bileiere med personer som ønsker å leie bil og lar deg på den måten tjene penger på bilen din når du ikke bruker den selv. 

Relaterte Innlegg