Oslobaserte Andreas bidrar til bildeling på Lillehammer

January 11, 2019
Leietakere

Når Andreas skal reise fra Oslo til hytta si på Sjusjøen legger han veien om Oslo S.

Andreas er bosatt i Oslo, er svært glad i å kjøre bil og har en hytte på fjellet som er i flittig bruk. På tross av dette har han tatt et bevisst valg om å ikke eie egen bil.

- Jeg elsker å kjøre bil! Og fordelen med Nabobil.no er at du kan finne den bilen du trenger til enhver anledning. Jeg synes det er utrolig gøy å prøve forskjellige biler, forteller han.

Kombinerer tog og nabobil

Andreas har ved flere anledninger benyttet seg av kombinasjonen tog og nabobil - en løsning han synes fungerer godt.

- Det er deilig å slappe av på toget før man kjører den siste strekningen. Det gir meg også friheten til å stikke innom butikker på Lillehammer før jeg kjører videre.

Andreas og Gaute møtes på Lillehammer stasjon. Der overtar Andreas nøklene til Gautes bil for helgen. Foto: Karen Bleken, Gudbrandsdølen Dagningen.

Sparer penger, men må tenke annerledes

Andreas mener det bør være mulig å klare seg uten bil når man bor i Oslo.

- Det er selvdisiplinerende å ikke ha egen bil, men man må tenke annerledes og være litt fleksibel. Han understreker at det er svært behagelig å slippe ansvar og vedlikehold.

- Jeg har ikke finregnet på hva jeg sparer, men man slipper jo faste utgifter, ansvar og vedlikehold - også kan man spleise på bil med venner man er på tur med!

Andreas tar delingskonseptet på alvor. I tillegg til å spare penger på å leie istedenfor å eie bil, leier han ut hytta si på Sjusjøen når han ikke bruker den selv.

Færre biler i fremtiden

Andreas mener at folks holdninger rundt privat bilhold i de store byene vil endre seg i fremtiden, men at det kreves statlige initiativ for å få det til å fungere.

Andreas har lenge drømt om en ordning som gjør det mulig å for ham å kombinere tog og leiebil når han skal til hytta si på Sjusjøen. Foto: Karen Bleken GD

- Jeg tror færre vil ha bil i fremtiden. Det forutsetter økt utbygging av kollektivtilbudet og smidige overganger mellom ulike transportmidler og stasjoner. Jeg tror også på inntoget av selvkjørende kollektivløsninger, men det ligger nok lenger frem i tid, spekulerer han.

Han har også noen tanker om hvordan Nabobil.no kan fungere i fremtiden.

- Tenk om bildeling ble så utbredt at du kunne reservere en bil fra togstasjonen på Lillehammer, kjøre til hytta og så kunne noen andre ta bilen videre. Så slapp den å stå parkert på hytta hele påskeferien!

Bedre utnyttelse av bilflåten

Og Nabobil.no er selvfølgelig helt enig - målet må være at de bilene som er tilgjengelig i befolkningen står mindre stille og benyttes av flere. Bare på den måten kan den totale bilparken i Norge krympe over tid.

- Jeg tror også at app-løsninger kan bidra til at pendlere kjører sammen til togstasjonen og hopper på toget videre, sier Andreas.

Bildeling gir gode opplevelser

Og han har absolutt et poeng. For løsninger som dette blir bedre jo flere som bruker den! Og for å få flere til å bruke løsninger som dette, så må vi dele de gode opplevelsene med andre.

Foto: Andreas Blaauw-Hval

- Jeg har bare gode leieopplevelser! Jeg møter hyggelige, fleksible folk og alle er opptatt av at det skal fungere godt for begge parter.  Med Nabobil.no har jeg funnet bil i siste liten, jeg har leid cabriolet for en ukes sommerferie og jeg har leid meg stor varebil for å flytte, avslutter Andreas.

Nabobil.no

Nabobil.no er en nettbasert delingstjeneste for leie og utleie av privatbiler. Vi kobler bileiere med personer som ønsker å leie bil og lar deg på den måten tjene penger på bilen din når du ikke bruker den selv. 

Relaterte Innlegg